10. oktober 2020

AVP svetuje: Poskrbite za varen prevoz domov

Leta 2017 je bila ponovno sprejeta novela zakona, ki dovoljuje točenje alkoholnih pijač na športnih dogodkih. Čeprav naj bi bile športne prireditve vzor zdravega življenja in spodbuda za družbeno odgovornost, pa temu ni vedno tako.

 

Tako se tudi na Teku za Kranj lahko zgodi, da bo zvrnjen prenekateri kozarček alkoholne pijače. Ker želimo, da udeleženci naše prireditve varno najdejo pot domov, smo se povezali z Agencijo za varnost prometa (AVP) in jih poprosili za nasvet.

 

V spodnjem prispevku si lahko preberete, kakšne so negativne posledice pitja alkohola na naše telo in kako naj ukrepamo, da bomo varno prišli domov.

 

 

Poskrbite za varen prevoz do doma

 

Alkohol žal, še vedno ostaja eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč. Že vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom je namreč posledica alkoholiziranosti povzročitelja. Da alkohol, droge ali druge psiho-aktivne snovi ne sodijo na ceste, opozarjajo tudi na Agenciji za varnost prometa, ki vodi in koordinira nacionalno preventivno akcijo proti uporabi opojnih substanc v prometu.

 

Približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa skoraj vsaka tretja. Uživanje alkohola je najbolj problematično pri voznikih avtomobilov, pri teh so posledice prometnih nesreč tudi najtežje, vendar pa beležijo hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola tudi pri kolesarjih in pešcih.

 

 

 

Že en kozarec alkohola je preveč

 

Že en kozarec alkohola je dovolj, da se poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato je nujno, da v primeru uživanja alkohola poskrbimo za varen prevoz do doma in k temu spodbujamo tudi vse okrog nas. Nevarnosti, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola, se premalo zavedajo predvsem mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic.

 

Pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

 

 

Naj brezskrbnemu druženju sledi tudi varen prevoz do doma

 

Vikend s seboj prinese manj obveznosti in več zabave, a naj brezskrbnemu druženju sledi tudi odgovorna odločitev. V primeru uživanja alkohola nujno poskrbimo za varen prevoz do doma in k temu spodbujamo tudi vse okrog nas, poudarjajo na Agenciji za varnost prometa. Priporočljivo je, da se vnaprej dogovorite, kako boste prišli domov z zabave, v nobenem primeru pa ne vozite vinjeni in se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival alkohol, ampak ga raje opozorite na tveganje. To je vaša skrb in tudi odgovornost!

 

Seznam novic