10. oktober 2020

AVP svetuje: Uporaba multimedijskih naprav v prometu je nevarna

 

Uporaba telefona ali drugih multimedijskih naprav v prometu, je še vedno pogosta praksa med slovenskimi udeleženci v prometu. Tudi tekači vse pogosteje uporabljate mobilne telefone, saj vam omogočajo načrtovanje treningov in spremljanje rezultatov, še posebej koristni pa so lahko v primeru slabše vidljivosti, če ga uporabite namesto lučke ali odsevnega telesa.

 

V kolikor med tekom pogledujete na telefon, se pogovarjate ali poslušate glasbo pa s tem ogrožate sebe in tudi druge udeležence v prometu, saj zaradi zmanjšane pozornosti povečujete tveganje za nastanek prometne nesreče.

 

Med uporabo multimedijskih naprav so namreč pozornostne zmogljivosti naših možganov zmanjšane, s tem pa je okrnjeno spremljanje dogajanja na cesti, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

 

Naše možganske kapacitete so omejene in ko opravljamo več nalog hkrati, posameznih enostavno ne moremo izvajati učinkovito. Preobremenitev funkcij ali zmanjšanje pozornosti z večopravilnimi nalogami lahko vodi do povečanja verjetnosti za kritične napake v prometu.

 

Zelo pomembno je, da se tudi najbolj samozavestni tekači, ki predvidevajo, da lahko na podlagi svojih izkušenj in sposobnosti brez nevarnosti uporabljajo tovrstne naprave, zavedajo, da razcepljena pozornost in zmanjšanje slušnih zaznav iz okolja povečujeta tveganje za nastanek prometne nesreče.

 

Med vožnjo uporablja telefon kar 75 % voznikov

 

Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.). Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, pa je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji.

 

 

 

Oči gledajo, a možgani ne vidijo

 

Številne študije, kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je lansko leto z nevro znanstveniki opravila Agencija za varnost prometa, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa se tudi zaznavanje okolice in prometa.

 

Zaradi uporabe mobilnega telefona obstaja tudi večje tveganje pri odločitvah.

 

Slednje ne velja le za voznike motornih vozil, temveč tudi kolesarje. A tudi prostoročno telefoniranje ni varno, saj tuje raziskave kažejo, da je tudi uporaba prostoročne opreme za telefoniranje med vožnjo lahko prav tako pomemben dejavnik odvračanja pozornosti voznika, kot običajna uporaba mobilnega telefona brez prostoročne opreme.

 

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo mora v naši družbi postati nesprejemljiva in nedopustna. Ko bomo začeli kot družba razmišljati tako, bomo vedeli, da smo na pravi proti.

Seznam novic