10. oktober 2020

AVP svetuje: Vedno ustavite na prehodu za pešce

 

Približujejo se jesenski in zimski meseci, ko so dnevi krajši, vozne razmere pa zahtevnejše. V tem času se zgodi največ nesreč tekačev in pešcev, zato je pomembno, da vozniki upoštevajo omejitev hitrosti v naseljih ter odstopijo prednosti tekačem in pešcem pred označenimi prehodi. Seveda pa naj tudi tekači in pešci poskrbijo za svojo vidnost v cestnem prometu z odsevniki ali drugimi svetlobnimi telesi.

 

Ne glede na to, ali živimo v mestu, na vasi, v osamljeni hiški na robu gozda, nas noge najpogosteje in najzanesljiveje ponesejo v svet. Za svojo varnost moramo zato v prvi vrsti poskrbeti tekači in pešci sami, saj se vidljivost v poznih večernih urah občutno zmanjša in nas vozniki lahko hitro spregledajo.

 

Varnost najbolj ranljivih udeležencev prometa je ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Agencije za varnost prometa.

 

 

Vozniki, bodite pozorni na tekače in pešce v prometu

 

Vozniki vozil morate v naseljih in izven naselij, kjer lahko pričakujete tekače in pešce, že vnaprej zmanjšati hitrost in biti v primerih slabše vidljivosti nanje še posebej pozorni. Upoštevajte omejitve hitrosti, na prehodih vedno ustavite ter tekačem in pešcem z jasno kretnjo nakažite varno prečkanje ceste. Še posebej pozorni bodite na starejše udeležence v prometu ter na obnašanje otrok in njihovo ravnanje v prometu, morebitno igrivost in razposajenost.

 

 

Tekači, bodite (pre)VIDNI!

 

Z vidika udeležbe v prometu spadajo tekači med pešce, torej veljajo za oboje enaka prometna pravila.

 

Splošna in poznana pravila narekujejo tek in hojo po pločniku, če pločnika ni (izven naselja) tečemo ob levem robu, kjer hitro opazimo nasproti vozeča vozila in se lahko pravočasno umaknemo. Poskrbimo, da cesto prečkamo na označenih prehodih za pešce. Kadar prehoda ni v bližini se ustavimo ter se prepričamo, da je cesta prazna in jo lahko varno prečkamo.

 

13. oktober je že skoraj pred vrati in marsikateri tekač je že pričel s pripravami na 2. Tek za Kranj. Dan je vedno krajši in dobršen del rekreacije bo kmalu potekal v mraku ali poltemi.

 

Zato ne pozabite ostati vidni, pri svojih večernih treningih uporabljajte naglavno lučko, odsevne trakove in oblačila z odsevnimi površinami. Če tečete zjutraj ali pozno popoldan svetujemo, da se oblečete v svetla oblačila in s tem opozorite nase.

 

 

 

Enako velja za pešce!

 

Oktobra lani je Agencija za varnost prometa izvedla pilotno opazovanje pešcev in uporabo odsevnih teles. Na različnih lokacijah po Sloveniji so tri dni v zgodnjih in poznih popoldanskih urah opazovali pešce – v vzorec je bilo zajetih 1.227 pešcev.

 

Podatki so pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – le 1,2 % pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak, 4,2 % neko drugo odsevno površino, kar 93 % pešcev pa ni uporabljalo nobenega odsevnika.

 

Res pa je, da je bila približno polovica pešcev oblečena v svetla oblačila, kar tudi pripomore k večji vidnosti pešca. Za večjo vidnost in varnost pešcev v agenciji svetujejo uporabo odsevnih teles in svetlejših oblačil ter uporabo prometnih površin, ki so namenjene hoji.

 

Seznam novic