8. oktober 2022

Skriti kotički Kranja

Krajši pohod na 2,4 km 

(Na zemljevidu trasa označena z rdečo barvo)

 

Glavni trg (točka 1) predstavlja srce starega mestnega jedra. Obkrožajo ga meščanske hiše s čudovitimi portali. Tu najdemo kar nekaj pomebnih stavb, med njimi Pavšlarjevo hišo, v kateri je danes Galerija Prešernovih nagrajencev, Mestno hišo z muzejem in galerijo.

 

Ustavili se bomo pri Mestni knjižnici (točka 2), ki letos praznuje že 70 let. Knjižnica je dnevna soba mesta, ki poleg bogate zbirke knjig obiskovalcem ponuja prijeten prostor za branje, druženje, izobraževanje, igranje in kulturno bogato kulturno udejstvovanje.

 

Od knjižnice nas bo pot vodila naprej k Prešernovem gaju (točka 3), v katerem boste našli nagrobnik dr. Franceta Prešerna, nagrobnik Simona Jenka, Majdičevo grobnico z marmornim reliefom in spomenik bazovškim žrtvam.

 

Na tem delu se bo pohod ločil. 

 

Krajša različica pohoda bo peljala nazaj v mesto. Sprehodili se bomo po Tavčarjevi ulici do Mitnice (točka 4). Mitničarska hiša iz leta 1527 je ena najpomembnejših stavb v mestu. Stavba predstavlja zgodnjo obliko mestnih hiš z nadstropnim pomolom, kakršne se v naših krajih pojavljajo v prvi polovici 16. stoletja.

 

Ostali bomo na Tavčarjevi ulici in pot nadaljevali mimo tržnice, Prešernovega gledališča vse do Pungarta (točka 5), kjer boste na razgledni ploščadi občutili, da je Kranj res mesto na skali.

 

S Pungarta se bomo odpravili proti Plečnikovim arkadam (točka 6). Jože Plečnik si je na vrhu Vodopivčeve ulice zamislil monumentalen vhod v mesto. Kar mu je s stopniščem, vodnjakom vrh katerega se iz bronastega petelina pretaka voda v kamnite, terasasto postavljene posode in arkadami, vsekakor uspelo.

 

S prelepega stopnišča bomo zavili levo na Cankarjevo ulico in pot zaključili na vrtu Gradu Khislstein, kjer bo vse pohodnike pričakal topel obrok in spominsko darilo.

 

 

 

Pohod na 3,3 km

(na zemljevidu je trasa označena z modro barvo) 

 

Štart pohoda: 10.30 Glavni trg (12. 10. 2019)

Na označeni stojnici pred KrPiskrom (Glavni trg) prevzamete štartni kartonček.

Majico prejmete po zbranih žigih na vrtu Gradu Khislstein. 

 

Glavni trg (točka 1) predstavlja srce starega mestnega jedra. Obkrožajo ga meščanske hiše s čudovitimi portali. Tu najdemo kar nekaj pomembnih stavb, med njimi Pavšlarjevo hišo, v kateri je danes Galerija Prešernovih nagrajencev, Mestno hišo z muzejem in galerijo.

 

Ustavili se bomo pri Mestni knjižnici (točka 2), ki letos praznuje že 70 let. Sodobna arhitektura knjižnice, ki so jo mojstrsko umestili v nekdanjo veleblagovnico Globus, velja za eno najlepših v Sloveniji. Njeno pročelje krasijo verzi Franceta Prešerna, ki so zapisani v njegovi značilni pisavi.

 

Od knjižnice nas bo pot vodila naprej k Prešernovem gaju (točka 3), v katerem boste našli nagrobnik dr. Franceta Prešerna, nagrobnik Simona Jenka, Majdičevo grobnico z marmornim reliefom in spomenik bazovškim žrtvam.

 

Pohodnike, ki bodo prehodili daljši krog, bo pot od Prešernovega gaja peljala naprej do mosta čez Kokro (točka 4) in mimo Arvaja, kjer so znani po zmagovalni Kranjski klobasi. Kranjska klobasa je najbolj tipična slovenska narodna jed, ki se odlično poda v kombinaciji z lokalnim Kranjskim pivom. Sladokuscem nudimo Kranjske štruklje, domačo sladico, ki jo kuharski mojstri še danes pripravljajo po receptu Magdalene Knafelj Pleiweis iz leta 1868. 

 

Na Hujah se bomo spustili do kanjona Kokre (točka 5), kjer se bomo prepustili bogati flori in favni. Ogledali si bomo znamenitosti, ki pričajo človekovem sobivanju z naravo.

 

Po stopnicah se bomo povzpeli nazaj proti mestu, kjer nas bo pot peljala v Kranjske rove (točka 6), ki so med 2. svetovno vojno služili kot mestno zaklonišče. Pod mestom bomo prehodili 1300 m. Podzemni rovi so z leti pridobili naravno patino, čisto prave kapnike, v mrzlih zimah pa tudi ledene kapnike.

 

Iz podzemnega labirinta bomo izstopili pod Pungartom (točka 7).  Na Pungertu je bilo že od nekdaj zelo živahno. Konec mestnega pomola je mesto kjer se je pred tisoče leti začelo naseljevanje ljudi, je mesto kjer stoji edini v celoti ohranjeni obrambni stolp, ki je kasneje služil kot mestna ječa in stanovanja in je mesto kjer se danes najraje zbirajo družine in ljubitelji jazzovskih ritmov.

 

Mimo Plečnikovih arkad (točka 8), ki predstavljajo monumentalen vhod v mesto, se bomo podali proti Gradu Khislstein (točka 9), kjer bomo v prijetni družbi in s toplim obrokom zaključili pohod.  

 

 

Trasa pohoda