30. sept - 30. oktober 2021

Hodili in tekli bomo za dober namen

Tekaške prireditve so v Sloveniji postale stalnica. Udeležuje si jih vedno več tekačev. Tudi Kranj ne zaostaja za organizacijo tekaških prireditev, najbolj množična sta zagotovo Županov tek in Tek za Kranj.Organizatorji obeh tekov so se odločili, da združijo moči ter Kranju, Sloveniji in tujini ponudijo veliko dobrodelno rekreativno tekaško prireditev Tek za Kranj – Memorial Vincenca Drakslerja. Dogodek bo ponudil druženje vseh generacij, od najmlajših, šolarjev, tekačev tekmovalcev in rekreativcev do športnih društev ter klubov. Del zbranih sredstev bo namenjenih zaposlovanju težje zaposljivih oseb in financiranju vadnin mladih športnikov, ki si treningov drugače ne bi mogli privoščiti.

 

Dogodek je posvečen lani preminulemu velikemu kranjskemu dobrotniku Vincencu Drakslerju, ki je pomembno zaznamoval humanitarne dejavnosti v Kranju. Večkrat je dejal: »Najbolj sem srečen, če lahko pomagam ljudem v stiski, še posebej mladim.« Vincenc Draksler je bil soustanovitelj Fundacije Vincenca Drakslerja za odvisnike. Velikodušno je pomagal ljudem, odrinjenim na rob družbe. V duhu njegovih besed bo potekal tudi Tek za Kranj ‑ Memorial Vincenca Drakslerja, kjer bodo udeleženci z mladostjo, vztrajnostjo in modrostjo starejših v duhu medgeneracijskega sodelovanja premagovali različne razdalje.

 

Ta dan bo vse družil isti cilj, ki je bil vodilo gospoda Drakslerja: pomagati pomoči potrebnim. Tekači bodo uživali na zanimivi krožni tekaški trasi, ki bo potekala mimo Prešernovega gaja, čez kanjon Kokre in po kranjskih ulicah do vodnjaka v starem mestnem jedru. Tekli bodo na 3,3 km in 10 km, najmlajši pa se bodo lahko preizkusili na Krančkovem otroškem teku. Za pohodnike bo organiziran Pohod Vincenca Drakslerja po skritih kotičkih Kranja.

 

Dogodek se bo najprej začel s Pohodom Vincenca Drakslerja. Pohodniki bodo na kontrolnih točkah zbirali žige in se pomikali proti cilju na vrtu gradu Khislstein. Udeleženci bodo izbirali med dvema trasama pohoda, krajšo (2,4 km ‑ 6 kontrolnih točk) in daljšo (3,3 km ‑ 9 kontrolnih točk). Vsak prijavljeni pohodnik s poravnano startnino bo prejel spominsko darilo in topli obrok.

 

Štart otroškega teka bo ob 11.30. Sledil bo pozdravni nagovor župana in predsednika Atletskega kluba Triglav Kranj, ob 12.00 pa še štart vseh ostalih tekov.

 

Na 3. Teku za Kranj – Memorialu Vincenca Drakslerja bodo prisotni tudi kranjski ambasadorji športa Robert Kranjec, Vesna Fabjan, Emil Tahirovič in Tadej Valjavec. Pri nekaterih glavnih znamenitostih bodo najprej delili žige pohodnikom, nato se bodo pridružili še otroškemu teku ter pozdravili tekače. Dogodek bo popestril obisk Jureta Koširja, ki bo tudi aktivno sodeloval na teku na 10 kilometrov.

 

Zaključek prireditve ob 13.30 s podelitvijo in družabnim zabavnim programom bo potekal na vrtu gradu Khislstein. Zmagovalci ter drugo in tretje uvrščeni bodo poleg sponzorskih daril prejeli tudi prav posebne lesene pručke, ki so jih izdelali v Fundaciji Vincenca Drakslerja. Natančnejši program dogodka ter ostale zanimive informacije, povezane s tekom, si lahko ogledate tukaj.

 

Zvesti sponzor, podjetje Žito, bo udeležencem ponudilo čokolado velikanko ter s čokoladicami obdarilo udeležence otroškega teka. Na družabnem delu dogodka bosta udeležencem na voljo tudi Žitov jubilejni kruh velikan in kranjska klobasa velikanka, ki bosta skupaj z ostalimi dobrotami postrežena na vrtu gradu Khislstein.

 

Še nekaj statistike o dogodku. Do sedaj se je prijavilo skoraj 200 otrok in 600 tekačev. Odličen je tudi odziv pohodnikov in kranjskih klubov. Lani je na teku na 3,3 km med moškimi slavil ambasador teka Rok Puhar, ki je progo premagal v neverjetnem času 0:09:40. Pri ženskah je slavila Klara Mali s časom 0:11:49. V teku na 10 km je bil prvi Dino Grbić časom 0:33:33, pri ženskah pa Lenča Belehar s časom 0:38:19.

 

Organizatorji prireditve so: Mestna občina Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja, Zavod za šport Kranj, Atletski klub Triglav Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter kranjsko podjetje Dspot, d. o. o.

 

Sponzorji prireditve so: Erdinger Alkoholfrei, ActiveO2, Merkur, Skupina Elektro Gorenjska, Eltron, Komunala Kranj, Vigred, Žito, Dilca, Cadis, d. o. o., in Timing Ljubljana.

 

Več o dogodku in tudi prijave, ki bodo možne tudi na dan prireditve: www.tekzakranj.si.

Seznam novic