5. oktober 2024

Superge za tek

Superge za tek. 5 najpogostejših napak pri izbiri.

 

1. Ne pograbite prvih pri roki

Kako izbrati superge za tek

Največja napaka, ki jo lahko stori tekač, še posebej to velja za začetnike, je, da iz omare potegne stare superge za tek. Rabljeni copati za tek pogosto ne nudijo več opore, ki jo stopalo med tekom potrebuje. Še slabša je izbira športnih copat, ki za tek sploh niso primerni.

 

2. Napačne superge za tek

Tekaška superga se bistveno razlikuje od košarkarskega ali teniškega copata. Ne nudi bočne opore, saj ne tečemo postrani. Superge za tek nudijo oporo stopalu, ki se vrti naprej.

 

Torej bočna opora pri teku ni smiselna, pri košarkarskem in teniškem čevlju pač.

 

Tekaškega copata ne gre enačiti niti s copatom za hitro hojo. Medtem, ko med hojo bolj obremenjujemo pete, med tekom praviloma pritiskamo na sprednji del stopala.

 

Pohodni čevlji naj bi bili torej bolj utrjeni na petah, medtem, ko so tekaški bolj podprti v sprednjem delu. Je moč dobiti vsestranski copat. 

 

3. Pretirana navezanost na en par

Superge za tek naj služijo le svojemu ozkemu namenu. Teku. Ne uporabljajte jih za druge športne aktivnosti. Na ta način jih boste namreč bistveno hitreje obrabili, posledice pa čutili pri teku.

 

Za drugo vadbo ali sprehajanje imejte ločen par.

 

4. Dolgotrajna navezanost na tekaške superge

Pogosta napaka je tudi nepravočasna zamenjava. Številni se na svoj par navežejo do te mere, da  ga uporabljajo tudi potem, ko se že trgajo in so osnovne funkcije vidno oslabljene. 

 

Po mnenju strokovnjakov bi morali o zamenjavi tekaških copat razmišljati že po šeststo kilometrih. Če kilometrov ne merite, pa vadite denimo šestkrat na teden, potem je priporočljivo tekaške copate menjavati na vsaj pol leta.

 

Vsaj enkrat na leto bi morali preverjati tudi velikost noge. Ta se s starostjo spreminja.

 

5. Svojeglavost pri nakupu

Ko izbiramo superge za tek, se je smiselno posvetovati s strokovnjaki, izmeriti nogo, ne zgolj dolžine pač pa tudi širino in višino narta in izbrati najbolj primeren par. Ne pozabite, pari različnih znamk se po merah med seboj razlikujejo ravno dovolj, da vam lahko ob napačni izbiri resno grenijo izkušnjo, če ne celo zdravje.

 

 

 

Video: Kako izbrati superge za tek?

Pri izbiri prave tekaške obutve vam bodo zagotovo v pomoč video klipi, ki jih je pripravil Blaž Čadež.