12. oktober 2019
Start 12:00

Pohod Vincenca Drakslerja

Pohod Vincenca Drakslerja po skritih kotičkih Kranja

 

Humanitarno-rekreativni pohod organiziramo v spomin velikemu dobrotniku Kranja, gospodu Vincencu Drakslerju. Gospod Draksler je bil pred 18 leti pobudnik Županovega teka in je vedno vzpodbujal humanitarni del teka, zato tudi na pohodu ohranjamo humanitarno noto. Vsa zbrana sredstva bomo namenili socialno najbolj ogroženim skupinam, predvsem mladim in odvisnikom od drog in alkohola.

 

Vsi, ki boste zbrali 5 oziroma 10 žigov, boste prejeli lepo spominsko darilo in topli obrok na zaključni prireditvi. 

 

Pohod nima kategorij in ni tekmovalne narave. 

 

 

Trasa pohodov 

 

Štart pohoda: 10.30 na Glavnem trgu v Kranju 

 

Glavni trg (1) predstavlja srce starega mestnega jedra. Obkrožajo ga meščanske hiše s čudovitimi portali. Tu najdemo kar nekaj pombnih stavb, med njimi Pavšlarjevo hišo, v kateri je danes Galerija Prešernovih nagrajencev, Mestno hišo z muzejem in galerijo. Cerkev Sv. Kancijana in Prešernovo gledališče.

 

Ustavili se bomo pri Mestni knjižnici (2), ki letos praznuje že 70 let. Knjižnica je dnevna soba mesta, ki poleg bogate zbirke knjig obiskovalcem ponuja prijeten prostor za branje, druženje, izobraževanje, igranje in kulturno bogato kulturno udejstvovanje.

 

Od knjižnice nas bo pot vodila naprej k Prešernovem gaju (3), v katerem boste našli nagrobnik dr. Franceta Prešerna, nagrobnik Simona Jenka, Majdičevo grobnico z marmorjevim reliefom in spomenik bazovškim žrtvam.

 

Na tem delu se bo pohod ločil na dva dela: 

  • Krajša različica pohoda (2,4 km)
  • Daljša različica pohoda (3,3 km)

 

 

Pohod na 2,4 km

(na zemljevidu je trasa označena z rdečo barvo)

 

Krajša različica pohoda bo peljala nazaj v mesto do Pungarta (4), kjer boste na razgledni ploščadi občutili, da je Kranj res mesto na skali. Odpravili se boste nazaj proti glavnemu prizorišču. Ustavili se Ustavili se bomopri Plečnikovih arkadah (5). Mednarodno priznani arhitekt Jože Plečnik je svoj pečat pustil tudi v Kranju. Od tu se bomo vrnili nazaj na glavno prizorišče. 

 

 

Pohod na 3,3 km

(na zemljevidu je trasa označena z modro barvo) 

 

Pohodnike, ki bodo prehodili daljši krog, bo pot od Prešernovega gaja peljala naprej do mosta čez Kokro (4) in mimo Arvaja, kjer so znani po zmagovalni Kranjski klobasi. Na Hujah se bomo spustili do kanjona Kokre (5), kjer se bomo prepustili bogati flori in favni. Ogledali si bomo znamenitosti, ki pričajo človekovem sobivanju z naravo.

 

Po stopnicah se bomo povzpeli nazaj v mestno jedro do Mitnice (6), najstarejše hiše v mestu iz leta 1527. Stavba predstavlja zgodnjo obliko meščanskih hiš z nadstropnim pomolom. 

 

Od tu nas bo pot peljala v Kranjske rove (7), ki so med 2. svetovno vojno služili kot mestno zaklonišče. Pod mestom bomo prehodili 1300 m. Podzemni rovi so z leti pridobili naravno patino, čisto prave kapnike, v mrzlih zimah pa tudi ledene kapnike.

 

Iz podzemnega labirinta bomo izstopili pod Pungartom (8), kjer so odkrili najstarejše lesene koče na tem obomočju. Na Pungertu najdemo danes še edini v celoti ohranjeni srednjeveški obrambni stolp (9) iz 16. stoletja, kot se je ohranil po poznejših prezidavah, ko je služil za mestno ječo in pozneje celo za stanovanja.

 

Mimo Plečnikovih arkad (10) se bomo vrnili nazaj proti glavnemu prizorišču.